Kedves Látogató!

Ezzel a webes alkalmazással a történelmi Magyarország és Moldva térképét böngészheti.

A térképet az 1914-es közigazgatási térkép alapján készítettük, melyről a mintegy tizenötezer települést, a vízrajzot és a határokat digitalizáltuk, ezt egészítettük ki Moldva magyar nevű településeivel és a vízrajzával.

A térképet eredetileg a Hagyományok Háza számára készítettük, ezért szerepelnek rajta háttérszínekkel megadva a Bartók által meghatározott népzenei dialektusok, valamint a tájegységek nevei.

A digitális térképet korszerű SVG formában tároljuk, ami megjelenítéskor a szétesés nélküli nagyíthatóságot, a térképi adatok kezelésekor pedig maximális rugalmasságot tesz lehetővé, így erre az alapra további alkalmazások építhetők. Terveink közt szerepel az 1914-től napjainkig terjedő időszak időgépes feldolgozása, azaz a szétválások, összeolvadások, megszűnések kezelése, népzenei/néprajzi adatbázisokkal történő összekapcsolás, de új rétegek (domborzat, köz- és vasút) felvitele is.

A navigáláshoz a jobb felső sarokban a kis térképen látható zöld téglalapot vigye a kiválasztott terület fölé, majd pedig használja a jelen leírás helyén megjelenő térkép sarkainál található navigáló gombokat! A nagyítás mértékének változtatásakor a térkép egyre részletesebb lesz: 200%-nál a nagyobb mellékfolyók is látszanak, 400%-nál pedig a kisebb mellékfolyók és a kisközségek is előtűnnek. A megjelenített térképrészlet tovább nagyítható a Ctrl billentyű lenyomásával és egérkattintással. A térképre a jobb egérgombbal kattintva a megjelenő lehulló menüben az SVG megjelenítő modul további lehetőségeit láthatjuk. Az egyes rétegek (fóliák) a nevük előtt látható kis négyzetekre kattintva kapcsolhatók ki és be. Kereséshez írja be a település nevét, majd kattintson a "Keres" gombra!

Segítségükért köszönetet mondunk Zentai Lászlónak az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai tanszékéről, Ispánovity Katalinnak a jacsa.NET-től, valamint Pávai Istvánnak a Hagyományok Házától!

Hasznos böngészést kívánunk!